A-Tekniikka – Uutta ulottuvuutta varaosahyllyyn

A-Tekniikkaa voi varmuudella kutsua alansa pitkäaikaiseksi pioneeriksi. Vuosi oli 1986 kun yrityspapereihin lyötiin leimat ja uuden firman ensimmäisiin talvirenkaisiin nastat. A-Tekniikka on jo kauan ollut maailman johtava automaattisten nastoitusrobottien valmistaja, rengasteollisuuden luotettu kumppani sekä koko alan käytäntöjen kehittäjä.

On hyvin todennäköistä, että olet matkannut A-Tekniikan nastoittamien talvirenkaiden vietävänä. Maailman ensimmäinen kaupalliseen käyttöön suunniteltu automaattinen nastoitusrobotti on lähtöjään A-Tekniikan pajalta, robotteja on myyty satoja ympäri maailmaa ja vuosittain ne nastoittavat miljoonia renkaita. Nastoitusrobottien lisäksi A-Tekniikan tuotetallista löytyy myös rengastehtaiden nastoituksen laadunvalvontaa parantavaa kone- ja prosessiteknologiaa.

A-Tekniikka päätyi 3D-tulostukseen jo hyvän aikaa sitten ja tätä nykyä nastoitusrobottien kone- ja varaosat tulostuvat Materflown pajalla Lahdessa SLM-tulostustekniikalla tarpeen mukaan. Ennen 3D-tulostusta A-Tekniikka valmistutti osiaan lankasahaamalla. 3D-tulostukseen verrattuna lankasahaus on työläämpää ja hitaampaa, eikä geometrisesti haastavien osien vaatimuksia pysty lankasahaamalla tekemään. 3D-tulostukseen soveltuvien varaosien kohdalla tulostus voi tuoda selvää säästöä tuotantokustannuksiin, mutta myös varastointiin, kun uusien osien tilaaminen vain tarpeeseen on helppoa ja nopeaa, eikä tavara seiso turhaan hyllyssä pölyttymässä pitkiä aikoja. Näin on myös A-Tekniikan kohdalla, kun puhutaan osien valmistuksesta, nastoitusrobottien huollosta ja varaosien saatavuudesta.

”Hinta oli meille fiksu”, toteaa A-Tekniikan mekaniikkasuunnittelija Seppo Nummela ykskantaan.

A-Tekniikan yleisintä metallivaraosaa voisi yksinkertaistaen kuvata ”lyhyeksi putken pätkäksi”. Putkiosa, tarkemmin imukappale, varmistaa, että nastat etenevät oikeassa asennossa kohti kumista kohdettaan. Imukappaleen tulee siis olla mahdollisimman kestävää sekä sisäpinnaltaan mielellään kiiltävää ja liukasta laatua, jotta nastat sujahtavat sulavasti osan läpi. Kestävyyteen voidaan vaikuttaa valitsemalla oikea tulostusmateriaali ja liukkautta pyritään parantamaan jälkikäsittelemällä osaa eri menetelmillä.

Robottien suunnittelun, valmistuksen ja myynnin sujuvuutta vauhdittaa valtavasti varmuus siitä, että koneisiin tarvittavat osat ja kappaleet pelittävät yhteen ja kestävät kovaakin ajoa. Robotti näet runttaa renkaaseen parhaimmillaan 110 nastaa alle minuutissa. Näin lupaa esimerkiksi A-Tekniikan bestsellerrobottin A-TEC 110:n tuotekuvaus. Uusia koneosia speksatessa A-Tekniikalta tilataan prototyypit yleensä halvempina muoviversioina, jotta osat voidaan ensin todeta sopiviksi. Protoilun jälkeen osien materiaalina on käytetty rosteria.

”Vanhoilla valmistusmenetelmillä ei kaikkia nykyisiä osia ole enää järkevää tai edes mahdollista valmistaa. 3D-tulostuksen mahdollisuudet ovat altistaneet siihen, että suunnittelutyössä tulee villimpiä ideoita tehdä ja toteuttaa. Innovatiivisuus ja kekseliäisyys on lisääntynyt, kun oma ajattelu ja mahdollisuudet ovat laajentuneet”, Nummela pohtii.

3D-tulostuksella luodaan uutta ulottuvuutta siis varaosavaraston hyllylle, mutta myös suunnittelupöydän ja liiketoiminnan ympärille.

(jutun aloituskuva: A-Tekniikka)

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search