Katsaus tekniikkaan

Mikä 3D-tekniikka on oikea valinta sinulle?

Materiaaleja ja tekniikoita on todella paljon ja me pyrimme tarjoamaan teollisuuteen suunnattuja menetelmiä. 

Tästä artikkelista löydät katsaus tekniikkaan. 

SLM, SLS ja 3SP tekniikka.

Jokaisella 3D-tulostustekniikalla on omat vahvuudet, heikkoudet ja vaatimuksensa. Alla näitä on kuvattuna lyhyesti


SLM-tekniikka, metallitulostuksen standardi.

SLM eli Selective Laser Melting, tarkoittaa laserilla tapahtuvaa metallijauheen sulattamista kerros kerrokselta. Tekniikka on kasvanut maailmalla vahvasti yhdeksi valmistusmenetelmäksi perinteisten valmistustekniikoiden rinnalle. Menetelmä tuottaa huokosvapaita kappaleita joilla on hyvät metaurgiset ominaisuudet ja korkea tiheys.

SLM-tekniikalla kappaleet syntyvät kerroksista jotka ovat erittäin ohuita, paksuus on n. 0.02-0.1 mm. tuloksena syntyy erittäin kestäviä ja laadukkaita kappaleita. Materiaalien kirjo on kohtalaisen hyvä ja niihin kuuluu erilaiset teräkset, titaani, koboltti-kromi, alumiini ja kirjo muita erikoisempia materiaaleja. Haastavia materiaaleja on useita mm. kupari tai puhdas alumiini, ne heijastavat lasersädettä niin paljon, ettei se tahdo absorboitua.

Tekniikan syntyyn on vahvasti vaikuttanut lentokone- ja avaruusteollisuus, jotka ovatkin olleet tekniikoiden veturina. Tänäpäivänä lähes kaikki teollisuusalat ovat mukana tekniikan käytössä sen tuomien etujen takia. Tulostus sallii mitä erikoisemmat valmistettavat muodot ja hyvään kustannustasoon on mahdollista päästä, kun osat suunittelee lähtökohtaisesti valmistusta varten. Tällöin materiaalia laitetaan vain sinne missä sitä tarvitaan ja muutamalla nyrkkisäännöllä jälkityöstöön kuluva aika voidaan minimoida.

 

Materflow:n käytössä yleisimmistä metallimateriaaleista on ruostumaton teräs 316L, kobolttikromi, työkaluteräs ja alumiini. Pääasiallisesti kobolttikromia työstetään pienimmällä koneellamme, koska sen päätuotanto menee dentaalisektorille ja siellä on omat vaatimuksensa tarkkuudesta ja pinnanlaadusta ja monesta muustakin kriittisestä asiasta. Isommalla koneellamme teemme RST 316L, työkaluterästä, sekä alumiinia. Isomman tuotantolaitteen rakennusvauhti on monta kertaluokkaa parempi ja sen tuotantokapasiteetilla palvelemme teollisuutta. Materiaaleista lisätietoa täällä.


SLS-tekniikka, muovitulostuksen standardi.

SLS. Lasersintraus. ”Selective laser sintering”. Yhdistetään useimmiten muoviin ja polyamidiin. Tekniikalla syntyvät kappeleet muodostuvat kerroksista jotka ovat n. 0.1-0.15 mm  Pulveripetimenetelmässä koko rakennusalusta täytetään kerroksittain muovijauheella, joka sulatetaan laserilla. Kerroksia tehdään haluttu määrä, ja saadaan halutun korkuinen valmistusajo. Kappaleet muodostuvat siis jauheen sekaan, joka samalla tukee osia. Geometriarajoitteita ei näin ole umpinaisia tyhjiä rakenteita lukuunottamatta (esim sisältä tyhjä pallo).

SLS on tehokas sarjavalmistusmenetelmä, jolla saa tehtyä kerralla satoja tai peräti tuhansia osia. Materflow:n ajamissa valmistusajoissa on useiden eri asiakkaiden tilaamat osat yhdistettynä yhdeksi tuotantoajoksi. Tällöin päästään järkevään kustannustasoon ja tehokkaisiin tuotantoajoihin. Viimeistelynä kaikki osat lasikuulapuhalletaan pinnanlaadun parantamiseksi ja jäännösjauheen poistamiseksi. SLS-tekniikan materiaaleihin lukeutuvat hyvin pitkälti erilaiset nylonjohdannaiset, lisäksi elastomeereista löytyy TPE/TPU ja Polyolefiinien kategoriasta mm. polypropeeni. Materflow:n ajantasaiset materiaalit löydät täältä

SLS-tekniikalla tehdyt kappaleet ovat pääsääntöisesti valkoisia. Ne voidaan tehokkaasti käsitellä lähes mihin väriin tahansa ja lisäksi meiltä löytyy optio pinnanlaadun parantamiseksi, joka tapahtuu täryhionnan avulla. Tällöin päästään ruiskupuristusta vastaavaan pinnanlaatuun, joka on huomattavasti sileämpi, kuin raaka-kappaleet suoraan koneesta. Tarvittaessa pystymme pinnoittamaan osat ja luomaan hydrofoobisia pintoja esim. elintarvikesektorille.


3SP – UV-kovetteiset hartsit

Muovitulostus, jossa raaka-aineena UV-kovetteinen hartsipohjainen neste, joka kovetetaan UV-laserilla. Detailitarkkuus korkea, pinnanlaatu hyvä, mutta mekaaniset ominaisuudet huonoja, huononevat lisäksi ajan kanssa, kun materiaali altistuu UV-säteilylle, esimerkiksi auringosta. Materiaalit ovat epoxin kaltaisia ja myös sen johdannaisia. Materiaalia Käytetään esim. muottimastereina, valojohteissa, pinnanlaatua ja tarkkuutta vaativissa prototyypeissä. Ainoa menetelmä, jolla saadaan tehtyä kirkkaita kappaleita. Menetelmä vaatii lisäksi valmistusta varten tuet, koska rakennus tapahtuu nesteeseen. 3SP-tekniikalla Materflow tarjoaa  E-glass materiaalin, joka voidaan käsitellä lakalla tai hiomalla, jolloin saadaan erilaisia optisia ominaisuuksia. Materiaaleista lisätietoa täällä.


3D-tulostustekniikoita on markkinoilla jo iso kirjo ja toisinaan tarve voi olla todella erikoiselle materiaalille. Meiltä löytyy verkosto ja tietotaito palvella myös haastavammissa pyynnöissä. Ota yhteyttä, jos mietityttää mikä tekniikka sopii sinulle!

Ota yhteyttä

Recommended Posts
Ota Yhteyttä

Jätä viesti meille niin palaamme asiaan pikapuoliin!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search